edison23

Zápisky šíleného jazykového editora

MS Word 2007: Nelze vložit poznámku, komentář, etc. do dokumentu

Možná se vám to někdy stalo, možná stane časem – otevřete dokument (.doc) v Microsoft Wordu a zjistíte, že nemůžete vkládat poznámky pod čarou, komentáře, vlastně skoro nic kromě normální editace. Čímpak to může být?

Datum: 2012-04-12
Kategorie: Návody Software CS

Mně se to stalo poté, co jsem dostal .doc vyexportovaný z OpenOffice. Chvíli mi trvalo, než jsem se hledáním na Googlu začal přibližovat jádru problému, ale nakonec to bylo celé velmi jednoduché.

Zamčený dokument

OpenOffice totiž z nějakého důvodu exportují soubory do .doc zamčené, takže v nich část editací nelze provádět. Jde jen o to tyhle dokumenty ve Wordu odemknout. Jediný problém je v tom, že tohle odemčení provádíte pomocí tlačítka Uzamknout dokument, což je trochu zavádějící.

Odemčený dokument

Ke zmíněnému tlačítku se tedy dostanete celkem jednoduše přes záložku Revize, tlačítko Uzamknout dokument by mělo otevřít postranní panel, kde bude napsáno něco jakože „Dokument je chráněn před neúmyslnými změnami“, a dole bude tlačítko Odemknout. A je to.

Máte-li jiné zkušenosti, popř. setkali-li jste se s nějakým podobným problémem, který nešel takto vyřešit, podělte se s tím v komentářích.

Logo MS Word 2007