edison23

Zápisky šíleného jazykového editora

Diskové oddíly v ext4 větší než 2 TB

Popis členění pevného disku na oddíly zvaný MBR nepodporuje oddíly větší než 2 TB, takže je nutné popis změnit na nový s názvem GPT.

Datum: 2019-01-03
Kategorie: Návody Software Unix CS
Štítky: ext4 gparted ubuntu

Nedávno jsem se poprvé dostal k disku většímu než 2 TB (přesně řečeno k 3TB disku). Když jsem odstranil oddíl naformátovaný v NTFS a pokusil se vytvořit na celém disku jeden oddíl ve ext4, narazil jsem.

Použil jsem základní nástroj na správu disků v Ubuntu 18.04 – Disks (gnome-disks – a ten mi po odklepnutí názvu a velikosti oddílu vyhodil následující nepříliš informativní varování:

Error setting partition type after formatting: Error setting partition type on /dev/sdd2: Process reported exit code 4: (udisks-error-quark, 0)

Pak ještě jinou, ale z té jsem si neudělal snímek obrazovky, takže nevím, co to bylo. Něco ve smyslu, že … failed to meet all conditions… nebo tak něco.

Jak se ukázalo po chvíli googlení, stačí použít jiný nástroj, a to GParted (přítomen v repositářích pro Ubuntu). Důvodem totiž je, že starý standard pro popis členění pevného disku na oddíly zvaný MBR (Master Boot Record) nepodporuje oddíly větší než 2 TB, takže je nutné popis změnit na nový s názvem GPT (GUID Partition Table). To základní nástroj Disks neumí, takže je nutné použít GParted. Ten vám sdělí, že je nutné opravit disk tak, aby šlo vytvořit tak velký oddíl, po vašem souhlasu tak učiní a oddíl vytvoří.

Po vytvoření vám na něj pravděpodobně nepůjde pod normálním uživatelem zapisovat, takže doporučuji zhlédnout článek Práva zápisu do nového diskového oddílu ext4 na UNIXu.