edison23

Zápisky šíleného jazykového editora

Asus N56VM – výkon, elegance a příšerný touchpad

Uživatelská recenze notebooku Asus N56VM

Datum: 2012-08-21
Kategorie: Recenze Stalo se CS
Štítky: asus notebook

Ilustrace, Asus N56VM-S4272V z boku

V pátek jsem konečně částečně dostal, částečně si koupil vytoužený nový notebook.

Trvalo mi dost dlouho, než jsem konečně našel notebook, který by vyhověl mým požadavkům. Odmítám totiž rozlišení 1366 × 768 px, různá nestandardní rozložení klávesnice a podivně stavěné extravagantní notebooky. Hledal jsem střízlivý vzhled, vyhovující HID (zařízení lidského rozhraní, tedy obrazovka, klávesnice, touchpad) a slušný výkon. To druhé byl samozřejmě největší problém, protože standardní klávesnice, touchpady a slušné displaye prostě nejsou v módě. (Uznávám zde jistou subjektivitu, přece jenom každému vyhoví něco jiného, ale dnešní trh s notebooky je extrém.) Finální výběr padl na dvojici notebooků Lenovo IdeaPad Y580, které ovšem bylo na mě trochu drahé, a na Asus N56VM-S4272V. Vyhrál Asus díky lepší ceně, nedůvěře v Lenovo a jejich displaye a naopak dobré zkušenosti s Asusem (měl jsem dosud Asus M50VC).

Obsah krabice (bez brašny

Ještě než se rozepíšu o notebooku samotném, rád bych upozornil, že tohle nemá být pokus o profesionální recenzi, ale spíš soupis dojmů a toho, co si člověk nepřečte ve specifikacích. Co se fotografií týče, ano, přijde vám to správně – to bílé plátno je ubrus. Nic lepšího jsem zrovna po ruce neměl.

Po vytažení z krabice mě překvapil opravdu obrovský zdroj. Při pohledu na výkon se ale není čemu divit – 130 W. Krabice dále obsahuje samotný notebook, jedno DVD s drivery, externí subwoofer, brašnu (bohužel horší, než dávali dřív) a USB myšku. Doplňková výbava to je sice možná na Asus podprůměrná, ale rozhodně se hodí.

Jako první na notebooku zaujme chasis, které je většinově kovové, jen spodek je z černého plastu. Kov velmi zpevňuje proti ohybu, takže i přes svou nevelkou tlouštku se notebook nijak nedeformuje.

Pohled na klávesnici

Klávesnice je velice pěkně rozložená, obsahuje plný numerický blok a je podsvícená, což vskutku docela pomáhá při psaní potmě. V kombinaci s klávesou Fn (function) lze ovládat spoustu věcí, nechybí ovládání jasu displaye (vč. vypnutí lampy), hlasitosti (vč. ztlumení), vypnutí touchpadu (to se vám bude bohužel hodit, vizte níže), klávesa spánku nebo ovládání bezdrátových rozhraní (bluetooth a wifi). Moje verze má dvouřádkový enter, za což jsem velmi vděčný. Klávesnice je zasazená rovnou do kovového chasis, což je velmi vzhledné, navíc hádám, že si tudy notebook nabírá chladící vzduch, takže pozor na nečistoty. Nezaznamenávám jakékoliv prohýbání, chod je i při rychlém psaní velmi tichý a přes relativně malý zdvih je stisk kláves jasně rozeznatelný. Mezery mezi klávesami mi přijdou trochu větší než obvykle, takže chvíli trvá si zvyknout, ale jinak je psaní velice pohodlné. Trochu nepříjemné je umístění šipek, které zasahují do numerického bloku, což je nezvyklé. Na druhou stranu ale, kam jinam je dát, že? Někoho by ještě mohlo zajímat, že Insert nemá vlastní klávesu, nýbrž je pod Fn na Delete nebo pod Shift na nule. Asusu velmi chválím to, že jeho rozložení klávesnice zůstává pořád prakticky stejné a příčetné, narozdíl od některých jeho konkurentů. Jediné mínus je chybějící indikátor Num Lock klávesy (Caps Lock je indikován vepředu vedle systémových kontrolek).

Pohled na notebook

Pohled na notebook

Nad klávesnící se nezvykle nacházejí jenom dvě tlačítka. Napájení a jedno uživatelsky nastavitelné (po nainstalování příslušeného driveru, pokud děláte čistou instalaci). Povrch matného broušeného kovu kolem klávesnice je příjemný a zjistil jsem, že se mi na něj nelepí ani zpocené ruce. Jak dlouho zůstane opravdu stříbrný, to ví jen Bůh.

U displaye jsem se z počátku trochu bál full HD rozlišení na 15", ale během cca 5 hodin práce jsem si zvykl a teď už nemám absolutně žádný problém. Nutno ale uznat, že krátkozrací lidé by mohli mít potřebu si zvětšovat fonty, což si výrobce asi uvědomil a v předinstalované verzi jsou velmi výrazně všechny prvky zvětšeny. Když se na to člověk podívá, skoro má pocit, si koupit notebook s rozlišením 1024 × 768 px. To lze samozřejmě ale snadno změnit. Display je matný, což považuji za zásadní plus, zobrazení barev je, řekl bych, nadstandardní, i když expert nejsem. Rozsah jasů lampy krokovaný na 11 stupňů je poněkud malý a lampa i na minimální jas svítí docela hodně (ale ani v úplné tmě neoslňuje). Bonus – logo na opačné straně víka je podsvíceno lampou displaye, takže lidé naproti vám uvidí, zda máte zapnutou lampu. Skvělé, že? Ale ne, je to docela pěkné po designové stránce.

Skoro se mi to nechce dělat, protože se mi můj nový notebook líbí, ale musím začít mluvit o touchpadu. Pánové a dámy z Asusu se z nějakého důvodu rozhodli nepoužít kvalitní touchpady Synaptics, na které nadává jen minimum lidí, ale použili jakýsi Elan smartpad. Pominu-li fakt, že jej udělali zbytečně velký (115 × 72 mm), musím říci, že jak hardwarově, tak softwarově (tj. driver) je touchpad naprosto otřesný. Dotyková plocha je spojená s tlačítky, povrch tlačítek je navíc také citlivý na dotek a není nijak odlišný od zbytku touchpadu, takže při mačkání tlačítka dochází k posunu kursoru myši. Touchpad si to navíc plete za gesta, jelikož se logicky např. při přetahování dotýkate dvěma prsty – plochy touchpadu a tlačítka. Velikost touchpadu způsobuje, že se jej při psaní člověk často dotýká a kliká zápěstím všude možně. Tohle by šlo s driverem od Synaptics řešit, bohužel driver k Elan smartpadu umožňuje jen naprosté minimum nastavení a neobsahuje ani pořádnou obdobu PalmCheck ochrany od Synaptics proti doteku dlaní. Deska touchpadu navíc není pevně uchycená, takže při poklepání vydává takový vaklavý zvuk, což se mi moc nelíbí (nevím, jestli to není kusová vada). Nakonec jsem i já, skalní zastánce touchpadů, usoudil, že při psaní delších textů je lepší používat externí myš a touchpad vypnout. Smutné.

Spodní strana notebooku z černého plastu

Další velmi negativní zážitek připravil uživatelům Asus tím, že do předinstalované verze systému dodal neuvěřitelné množství Bloatwaru, který způsobil, že po instalaci Windows zabíraly téměř 50 GB a spouštěly se… no, prostě dlouho, nějak jsem to zapomněl měřit. Řešením je samozřejmě čistá instlace, instalační médium si ale musíte někde sehnat sami. Dokud použijete stejnou verzi Windows, jako tu, kterou máte na štítku zespodu notebooku, neměli byste porušovat žádné zákony. (Mýlím se? Discuss.)

A teď zase něco positivního. Navzdory tomu, jak silný výkon se v notebooku skrývá, leze za normálního provozu z větráčku malou rychlostí jen velmi vlažný vzduch. Normálním provozem myslím High Performance mode na defaultní nastavení, výkon CPU někde mezi 0 a 5 % s občasnými výchylkami a 4 GB v RAM. Povrchy notebooky mají víceméně teplotu okolí, a to včetně spodku. S tím souvisí i velice tichý chod, stroj skoro není slyšet.

Baterie. Specifikace na Alze udává až 3 hodiny běhu, mně měřák zatím naměřil (a notebook vydržel) cca 4,5 hodiny na High Performance mode. Neručím ale za tento údaj, protože podruhé mi ve vlaku vydržel něco kolem 3 hodin, což už není tak slavné. V tom vlaku ovšem byla teplota vzduchu kolem 36 stupňů, takže to mohlo ovlivnit jeho příkon, vzhledem k nutnosti se intensivně chladit.

Na začátku jsem zmínil přibalený subwoofer. Je to zajímavá věcička, takový válcovitý útvar s kabelem, který se připojuje k notebooku do zvláštního portu. Když si člověk pak pustí nějakou hudbu na reproduktory, subwoofer celkem úspěšně doplňuje chybějící hloubky. Trochu problém vidím kupodivu ve výškách, které zřejmě kvůli konstrukci notebooku chybí. Celkově vzato ale nutno uznat, že se jim po zvukové stránce tenhle model docela povedl, většina druhů hudby je na tom skoro až poslouchatelná, což je neuvěřitelný výkon.

Brašna přibalená k notebooku je velká akorát na notebook a zdroj, ale krom pár papírů se toho do ní navíc moc nevejde

Tím jsem asi vyčerpal vše, co jsem zatím schopen o notebooku sdělit, v případě nějakých závratných novinek budu článek updatovat (doufám, že pokud budou, tak positivní). Závěrečné hodnocení si odpustím, protože mi notebook už teď přirostl k srdci a byl bych neobjektivní. Ten touchpad budu Asusákům ale asi vyčítat do smrti.


Kopie komentářů

  • Steelista 2012-08-21 Z obrázků jsem nevyčetl, jestli je možné dostat se „pod kapotu“ v případě, že bych chtěl vyměnit HDD. Osobně bych totiž jako první věc udělal to, že bych ho nahradil za SSD. No a ten touchpad by mě asi taky mrzel, protože se taky skoro vždy spoléhám na něj. Mimochodem když se něco v angličtině označí jako „killer-“, myslí se tím, že je to fakt bomba, což je opak zamýšleného ;-)

  • edison23 2012-08-21 ano, disk je vymenitelny, je tam uzivatelsky pristupny kryt v predni casti spodku
    ad killer – hmm, sakra xD to mas pravdu, mi nejak nedoslo, kdyz jsem to dneska v noci vymyslel.. xD
    diky

  • Denis Jurenka 2012-08-21 Cau mohl by si prosimte nafotit brasnu jestli si ji dostal k NTB? Dekuji

  • edison23 2012-08-21 Denis: Nemam ji u sebe, ale pokusim se to zaridit, dej tomu tak den :)

  • Denis Jurenka 2012-08-21 jj diky moc)

  • edison23 2012-08-22 Denis: There you go :)

  • Denis Jurenka 2012-08-22 Thanks;)

  • Petr 2012-08-24 Tak já si koupil úplně ten sám model, mám ho 14 dní a týden v něm je SSD intel 520 180GB (skutečných cca 161GB, kvůli rezervovaným buňkám při přemapování). Původní HDD šel do rámečku místo DVD (ten ještě přijde vyměnit za lepší než plastový a taky s LEDkou). Je to můj první notebook a první co mě na tom zaujmulo byl právě ten design, nevypadalo to jako krabice typu acer nebo HP. Toughtpad zatím moc nepoužívám, spíš tu externí myš, ale tu budu po výplatě měnit za logitech performance MX (hold musim mit velkou ergonomickou myš), toughtpad mi začíná teda při psaní taky vadit. Diplej taky říkám dobrý.
    Je teda můj první notebook, ale zatím jsme našel jen SW nedostatky + teda snad jak si stěžuje kolega tak toughtpad, i když na něm se mi zamlouvají gesta a absence oddělených tlačítek, stejně je málokdy používám.

    Jen mě zarazilo UEFI, protože potřebuju i linux a bude trošku problém s dualbootem. Naopak mě potěšilo, že po výměně HDD za SSD si ze zálohy na DVD natahalo na konec SSD znova recovery a z té pak instalovalo. Ovšem zálohu přes win7 (bitová kopie) se povedlo udělat, ovšem disk pro obnovu vždy spustí recovery oddíl a ne čistou instalaci, možná, kdybych ten recovery odstranil, tak by to šlo.
    Dále bych se autora rád zeptal, zda mu pravý přední (blíž k uživateli) taky USB port neveme USB 2 myš nebo klávesnici, ale datové zařízení jako externí HDD, flash disk veme? to samé mi to dělá z live ubuntu (flashka i DVD)

  • edison23 2012-08-24 Petr: vyzkousel jsem to s tim portem, mys mi funguje na vsech 4 portech.
    Jinak linux jsem tam jeste instalovat nezkousel, snad to pujde

  • Petr 2012-08-24 No kvůli UEFI si počti na netu, ale nemělo by teoreticky byt třeba instalovat grub, do GTP disku stejně nejde dat klasický, pak existuje nějaký grub-efi a nějaký třetí způsob, alternativa je třeba SD karta, která má v MBR odkaz na zavaděč GRUB a vždycky makat ESC a volit SD kartu-možnost bet UEFI,je tam vše 2x vždy UEFI:.. a bez). V mém případě by šlo na plotnový HDD, ale netuším, jestli ho občas nebude třeba vytahovat, každopádně jsme na něj hodil klasickou dos tabulku a má MBR.

  • edison23 2012-08-24 jo, to jsem koukal, ze tam neni klasickej MBR zapis ale nejakej GTP, na kterym mi ani nefunguje Acronis TI apod, ale nejak jsem to tolik neresil a nezkoumal, bo se mi nechtelo resit tu konverzi.. ad UEFA: to si budu muset poradne prostudovat, moc o tom nevim..

  • Petr 2012-08-24 Já zatím taky ne, ale dá se to vypnout a to je vlastně podmínka pro status na upgrade windows 8, který jinak než přes secure UEFI mod nenabootuje, teda ne, že bych tam 8 chtěl, mam ve virtuau beta verzi A DOST MĚ ŠOKOVALA TA NABÍDKA START, NEMŮŽU PROSTĚ NIKDE NIC NAJÍT.
    Jo ještě se tě chcu zeptat, který programy jsi dával do pryč? já zatím jen hry od oberonu a uvažuju, co dál, chcu si udělat nějakým způsobem zálohu, což asi nejsnažší bude přes image v ubuntu-ntfs clone, EFI oddíl obnovím vždy z recovery.
    Ty prgramy od cibelinku bych teoreticky dal pryč, stejně vypaluju přes nero a BD/DVD jsme stejně vyhodil do boxu na USB 3 (resp box včera objednaný, čekám až ho Číňan pošle).
    Ještě jsme měl po prvním nabití nepísemnost s baterkou,a sin se špatně inicializovala a odmítala se dobíjet, pomohlo vypnout, vytáhnout a pustit to jen na adaptér a zas vyp a nasadit z5, pak se nabíjela a funguje doteď. V ofiko servisu mi neřekli nic a na mobility, kde jsme to bral, maj záruční i pozáruční se se mnou servisák bavil skoro půl hodiny a hodně mi pomohl. Prý už se jim tohle stalo u jednoho zákazníka a pomohlo to, co jsem napsal výše. Dokoce mi poslali zdarma klasické ploché čelo na tu BD mechaniki (to z caddy bylo nepřesné a moc měkké, neseděly úplně a uprostřed bylo asi o 1mm nadzvedlé).
    Kdybys chtěl udělat taky tenhle upgrade, tak klidně můžu poradit aj do koho a za kolik. Písni kdyžtak maila, když tak tě přesměruju na můj skype a podobně.

    Petr

  • edison23 2012-08-24 Petr: ad programy: ja jsem to nechtel resit odinstalovavanim, takze jsem nainstaloval ciste windowsy z jine instalacky, kterou uz vlastnim, a vrazil jsem tam jeji cislo. Instaloval jsem pak drivery z pribaleneho DVD.

    ad HW upravy: no, mne hardwarove celkem vyhovuje, ale kdyz uz jsme u toho, tak by me docela zajimalo, jestli existuje moznost vymeny touchpadu za jiny (za nejaky Synaptics). Myslis, ze by to v nejakem servisu byli schopni udelat? Chtel bych touchpad, ktery ma oddelena tlacitka, pripadne na nem nejak lze zmensit plochu, na ktere snima pohyb. Kdybys tusil o nejake moznosti, jak to udelat s tim dodavanym touchapdem, tak bych byl taky velice rad (mozna jeste radsi, bo to by vyresilo asi me soucasne problemy.)

  • Petr 2012-08-24 Tak to nevím, notebook jsem rozdělával jednou a to ani nešlo, byl to nějaký starý HP a vevnitř byla kovová konstrukce a vzadu u kloubů to bylo snýtované místo sešrubované.
    Podle mě ne a ani když jme to hodil do google a dokonce anglicky (při kazeclicky, tak nic, jen výměna stejný za stejný a bez chyb). Zkus pohledat nebo se optat v servisu.
    Předpokládám, že v ubuntu si budu moci doprogramovat tvou zmíněnou funkci vypnutí při psaní, tam jde upravit snad všecko, jen si člověk musí definitivně zvyknout na jiný prostředí, bezpečnost a logiku ovládánía smířit se s menší výdrží na baterku.

  • Petr 2012-08-24 Jo hele jen pro zajímavost, kolik má ta tvá čistá instalace s drivery + programy z DVD (to jest až na ty hry to samé), moje měla na HDD po všech aktualizacích, instalaci office (+ aktualizace samo sebou), mozilly + potřebného sw pro net… nic datově náročného cca 61-63GB
    na SSD má to samém s doplněním dalších aplikací cca 41-42GB, TEMP a Chase prohlížečů je přesunutá na RAMdisk a mívá po celém dni tak 250+MB při běžné kancelařině a netu s filmama
    VYsvětlení bude v úsporných algoritmech mého SSD, rád bych srovnal protože 2/3 původní velikosti jsou prostě perfektní.

  • edison23 2012-08-25 Hmm, a nedokazal bys (popr. neznas nekoho, kdo by to dokazal) tu funkcionalitu omezeni snimajici plochy touchpadu naprogramovat i pro windows? xD would be nice..
    jinak k te velikost – kdyz jsem nainstaloval „cistou“ instalaci preinstalled windows z te recover partition, tak to melo asi 50 GB.. kdyz jsem udelal cistou instalaci z orig. DVD, tak windows zabiraji tech (pro win7 standardnich) 25 GB.

  • Petr 2012-08-25 na desktopu mam po aktualizacích taky cca 50GB, oddíl na win mam 70GB.
    Takže rodíl to moc neni.
    No pro windows to doprogramovat nevim, možna až budu ve škole, jdu na informatiku, střední mam elektrotechniku. Zkušenosti zatím jen s programováním webů-HTML, CSS, PHP, trošku JS
    Teoreticky bych to měl časem umět i já, budeme se učit Cčko, což je univerzální jazyk pro všechny OS.

  • Petr 2012-08-25 Jo ale zásadní problém windowsu je uzavřenost, všehno je zkompilované do podoby, kterou nemůžeš měnit, zato linux je postaven na tom, že každý spustitelný kód včetně jádra můžeš upravovat a kdyby byl třeba taky zkompilovaný, tak ho najdeš u vývojáře dané aplikace. Navíc na wiki je plno návodů podle kterých i začátečník dokáže editovat základní kódy zavaděče, automatického připojení oddílů disků, chování periferií (myši, klávesnice, flashky….) Navíc je to malinká instalace a má k k dispozici všehny ovladače, jen třeba na nvidia grafiku jsou nesvobodné s jinou licencí, takže se skoro nedostaneš do kódu, ale na základní věci je tam aplikace.
    GB + oddíl na
    Zkus třeba ubuntu, dokonce i instalace je jednoduchá a pro začátek na něj stačí úplně 5-8GB + místo na /home (domovskou složku kde jsou tvá data a máš k nim práva-videa, fotky, stažené…

    Jo a zase tu nastupuje UEFI, u windowů navíc každej ovladač s UEFI strojem musí mít podpis, jinak ho nemůžeš spustit. A programovat drivery, to snad pod windows normálně nejde. Navíc kolikrát některé věci nejdřív musí podporovat BIOS, resp v našem případě BIOS + EFI aplikace (rozšíří BIOS o mnohé funkce)

  • edison23 2012-08-25 jn, to je problem, ja vim.. jinak ja uz na linuxu nejakou dobu behal (jak pisu v jednom clanku), ale musel jsem se vratit zpatky k windowsum, protoze jiste pro me dulezite aplikace (e.g. avisynth) na linuxu proste nebehaji… kazdopadne kdybys na neco ohledne Elantech Touchpad driver narazil, tak se ozvi :)

  • Petr 2012-08-25 neboj, mam tohle v žáložkách a synchronizuju a zálohuju je na web, takže o ně nejpřijdu. Tohle musím vyřešit, dneska se ještě vrhnu na věci kolem akvárek a večer snad zkusím do toho nainstalovaného UBUNTU dodat UEFi zavaděč-asi způsobem bez zavaděče, pouze kompilovat jádro na efi aplikaci a volit to při startu klávesou esc. Grub je strašná zdržovačka. Snad to půjde, a ty tebou zmíněné aplikace přeci můžeš provozovat i na wine nebo zkompilovat atd, nebo nějakou jinou dokonce lepší, počítám, že určitě část kodu bude z linuxu, třeba win8 ma už celej spouštěcí kod z linuxů a win7 značnou část

  • Petr 2012-08-29 Ahoj, tak jsme dneska taky nakonec reinstaloval Windowsy, ty tovární jsou tak upravené, až :
    zabíraj strašně moc místa
    haprují, začly mi čím dál častěji padat a restartovat se mini aplikace na ploše, exploe.exe
    po uspání a probuzení jsme chtěl připojit HDMI kabelem telku a hups černo, pak modrá smrt a restart, po restartu to bylo dobré, ale jak se zas uspal, znova. Takže teď mam stejnou verzi s klíčem původním a aktivovanou bez balastu a má jen 36GB zatím. Ovladače jsme nabouchal z přiloženého DVD, kromě těch nepotřebných programů(editory zvuku, fotek,….), nechal jsem namátkou jmenované třeba usb changer, life frame, instant key, hlavně power 4 gear… prostě věci potřebné k HW.
    Ubuntu snad nahodím zítra a snad bude stačit efi grub

  • Petr 2012-08-30 Tak ubuntu taky jede přes EFI, raději napíšu jak na to, je to pakárna.
    hodil jsem to na flashku (samosebou z 11.04, ve 12.04 je USB creator na nic), z DVD/CD by to bylo stejné. Pak při startu když se zobrazuje logo Asus dát ESC a vybrat možnost UEFI:USB (to USB je různé, většinou píše název flashky, ale poznáte to). Samosebou v biosu musí být zaplý UEFI/EFI boot.
    Tohle je stejné pro jakýkoliv OS, pro windowsy taky (včetně vista a dál to podporují, starší neumí EFI ani GTP disky).
    U ubunu to hodí hlášku ve smyslu error: prefix is not set, u tohoto notesu to ale přeblikne asi po 3s na zavaděč grub s možností instal nebo live, můžete zvolit kterou chcete, ale live neodzkoušeno. Protože mám SSD, tak kvůli zarovnání bylo nejrychlejší vytvořit nenaformátované oddíly přes win 7, který to umí zarovnat jak má být. Pak jsem vyberu disky které chcu na ubuntu, data… Důležité je nedávat zavaděč na MBR, instalátor si totiž neporadí s GTP a automaticky předvolí jakoby MBR tedy sda a podobně (jak máte značeno). Já udělal asi 700MB oddíl na grub a instaloval tam i zavaděč.
    A instaluje to automaticky grub-efi-ve výpisu grubu pak není možnost windows.
    Po instalaci pak není k dispozici klasická tabulka grubu, ale o boot se stará EFI manažer desky, tedy zas když chcu něco jiného dát při startu ESC a volím možnosti ubuntu. Jen bacha instalací se změní priorita a nejdřív bude ubuntu a windows se musí ručně změnit v nastavení BIOSu, ale to je prkotina a ne každý ho primárně chce.

    Jen jsme ještě neřešil pár drobností, nejdou třeba kombinace kláves s FN, tedy všechny funkce co něžně na notesech chodívají:ovládání zvuku, jasu obrazovky…. To teprve pořeším a zase sem napíšu

    Tady jen malej odkaz na to proč to jde bez grub tabulky:
    https://www.abclinuxu.cz/blog/marsark_linux/2012/3/uefi-nabootuje-kernel-bez-grubu-lilo

  • Tomash 2012-09-02 Ahoj prosim mohli byste mi napsat jaky ramecek (typ – vyrobce) na SSD koupit?
    Diky

  • Petr 2012-09-02 Hledej na ebay HDD DVD caddy a vyjede ti jich hafo, je to verze 12,7mm a kdyžtak dotaz na prodejce uvést typ mechaniky matshita bd-mlt uj260
    já bral, resp teď v tom mám
    http://www.ebay.com/itm/280820379708?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648
    a teď čekám až dojde lepší (celá v kovu a s LED indikací)
    http://www.ebay.com/itm/271035195599?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648
    Jen ten předek, z té caddy moc přesně nepasuje a tlačítko je utopené, pokud tu mechaniku chceš dát do externího boxu a používat, já si při koupi vyptal rovnou origo krytku na dvířka asus a bral jsem na asus.as
    box na mechaniku mám na cestě tento:
    http://www.ebay.com/itm/320967418005?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2648

    Jen bacha, jak vytáhneš mechaniku, koukni do té štěrbiny a nahoře pod klvensicí je trošku vyhlý plech aby se mechanika nehýbala, doporučuju to šroubovákem opatrně víc přihnout, jinak pak disk v caddy nejde vytáhnout, zavazí to tam. Případně vytahovat tak, že tam nahoru vzaríš vždy kus tvrdé plastové folie.
    Pokud nechápeš co myslím, vytáhni mechaniku, drží na jednom šroubku, a koukni. Jo a ten kovový díl co drží mechaniku pak přešroubovat, caddy sama o sobě drží, ale otázkou když to denně přenášíš, jestli nevypadne.

  • Petr 2012-09-02 Jo a kdybys neměl ebay účet, můžeš to řešit klidne přeze mě nebo kamaráda s paypalem.
    Kontakt nejlíp ICQ 217289101 a napiš tam že ohledně NTB.

  • Tomash 2012-09-02 Petře děkuji za vyčerpávající odpověď, až si ho koupím začnu to řešit, jak to tak orientačně trvá než to dojde.
    Díky
    Tom

  • Petr 2012-09-09 Zdravím, jsem již také majitelem tohoto notebooku a měl bych k němu 2 „výtky“ … První je ta, že jsem hned přišel na to, že u tlačítka „levý ctrl“ je v levém rožku odlepená membránka, a tak se při stistku tohohle tlačítka objevuje takový divný zvuk vycházející z toho, jak o sebe tlačítko a ona membrána dřou. Na funkčnost tlačítka to ovšem vliv nemá, tak se s tím budu muset smířit (nebo jak byste to řešili vy?). Druhý problém se týká touchpadu, k čemuž mám jeden zásadní dotaz. Jak Váš touchpad reaguje, když na něj položíte celý polštářek a nehýbete s ním. Já z něj mám rozpačité pocity a nevím, zda-li se jedná o běžný jev nebo o závadu. Při prvním spuštění notebooku se touchpad choval naprosto otřesně, nebyl jsem stavu stisknout vůbec kde jsem chtěl a vše jsem byl nucen dělat přes klávesnici (ovladače však už nainstalované byly!!!). Když jsem notebook po chvilce restartoval, ovládání touchpadu se poněkud ustálilo, ale musel jsem jej ovládat pouze špičkou prstu. Jakmile jsem se však dotkl celým polštářkem, začal zase bláznit a jakou dobu se tak choval i při ovládání špičkou prstu. Když se vše ustálilo, stejný problém opět nastal, když jsem k notebooku připojil flash disk nebo vložil do mechaniky CD … při načítání jsem opět nebyl schopen s touchpadem vůbec manipuloval, skákal z místa na místo, mísil dvojkliky se zvětšováním/zmenšováním – při pouhém tahu prstem po touchpadu. Nyní, po asi 3 hodinách používání to vypadá, že se trochu ustálil, když manipuluji špičkou prstu, vše bez problémů, když přidám o trochu víc, ještě to jakž takž snese, ale jakmile na touchpad položím celý polštářek, problém je stejný – z místa na místo, kliky nekliky, jedním slovem katastrofa. Ovšem nedělá to úplně pokaždé, což mi příjde divné. Abych tenhle problém shrnul, tak momentálně se s tím touchpadem dá notebook celkem v pohodě ovládat, jen se mi moc nelíbí to chování, když na něj položím celej polštářek. Zároveň se trochu obávám, aby se v některých chvílích neopakovalo chování ze začátku, kdy jsem se touchpadu opravdu nemohl ani dotknout… Velmi děkuji za Vaše názory, v čem by mohl být problém nebo jestli je to normální a já hledám zbytečny mouchy … S pozdravem Petr R.

  • edison23 2012-09-09 Petr: no.. koukam, ze jsme na tom dost podobne. Ja jsem zjistil, ze touchpad se chova nepouzitelne, jsou-li splneny dve podminky: 1. notebook musi byt zapojen do site (tedy nezivy kabel je uzemeny), 2. notebook neni uzemen prese me (tedy notebooku se dotykam pouze prstem na touchpadu a ne treba celym zapestim) .. mam pocit, ze ty to mas jeste horsi, ale v podstate jde o stejny problem – vyrobce nekde posral nejake stineni, zemeni nebo tak neco. Kazdopadne smutna zprava je, ze na tento problem narazili jiz uzivatele rad ntbku od Asus nekolik let pred nami a problem ohlasovali na oficialnich forech, ale nikdo se jim neobtezoval ani odpovedet, natoz aby vyrobce problem odstranil. Kdyz jsem notas kupoval, netusil jsem, ze Asus je az takova pyca, predchozi ntbk byl v pohode.
    Co se tyce toho, ze si touchpad plete gesta s klikanim, to je dost neprijemne a da se to resit jedine tak, ze ta gesta vypnes; driver ma sice velmi omezene moznosti a je naprosto otresne napsany, ale tohle v nem nastesti jeste jde. Premyslim, jestli kdyby se nas naslo vic (urcite takovych lidi je hafo s timhle problemem), jestli by slo nejak Asus dotlacit k nejakemu reseni (vraceni penez se mi nelibi, jelikoz nemam se svymi pozadavky moc jinych variant na ceskem trhu). Jestli jsi ochotny se do nejakeho reseni pustit, rozhodne se muzeme nejak zacit domlouvat (vubec netusim zatim, jak na to, ale neco bychom vymysleli), mail na me je kdyztak uvedeny v kontaktu :) (ja jsem z tohohle problemu tak nasranej, ze mam obcas chut vypalit kancelare asusu xDD)
    Ad Ctrl klavesa: no, to je neprijemne a je to kusova chyba, takze by reklamace nejspis pomohla. Otazkou je, zda se ti chce podstupovat ten priserny proces, kdy na mesic prijdes o notas.

  • Petr alias matlala 2012-09-10 RE: Petr
    tak ani jednu věc mi to nedělá, touchpad je zatím v pohodě, ale moc ho nepoužívám, jen v pátek jsme s tím notesem chodil v rukách po místnostech a projížděl exelovou tabulku a v pohodě.

  • edison23 2012-09-10 ono taky asi dost zalezi na tom, na co je clovek zvykly. My, kteri jsme zvykli na komfort touchpadu od synaptics a pouzivame touchpad mnohem intensivneji nez mys, mame problem.
    also.. Petr alias matlala: on se ten touchpad chova celkem normalne, kdyz neni zapojeny do site ten ntbk..

  • Petr alias matlala 2012-09-10 ja to schválně zkusím, když bude v síti a dám vědět, nejvíc to poznám, až za týden začne škola

  • Petr 2012-09-10 edison23: musím říct, že jste na to kápl!! Přesně ten samý problém – jak píšete, bude to v tom uzemění a co jsem psal já o „zaneprázdnění“ v podobě načítání flash disku atd. mohla být jen shoda náhod, kdy jsem se zrovna notebooku dotýkal pouze prstem, ale tohle mě opravdu nenapadlo a spíše jsem hledal chybu v ovladačích, že by třeba špatně fungovaly při načítání apod. Jinak co se týče zvyknutí na touchpady Synaptics, tak to bohužel není můj případ, jedná se o můj první notebook a s touchpady nemám žádné zkušenosti, vždy jsem „operoval“ pouze s myší … Ale zrovna teď to zkouším, notebook je připojen do sítě a ve chvíli, kdy se dotýkám pouze touchpadu, dělá to neuvěřitelny zmatky – skáče z místa na místo, zvětšuje ikony na giganticky a během chvíle jsou jako špendlíkovy hlavičky, dotoho se označujou různé části plochy, … vážně katastrofa a kdyby někdo nevěřil, klidně natočím :D. Ovšem ve chvíli, kdy se pravou rukou dotknu mimo touchpadu také kraje notebooku (v podstatě si o něj opřu dlaň), touchpad funguje naprosto bezproblémově a např. i při klikání pravým či levým tlačítkem se mi kurzor ani o píď nepohne. Ve chvíli, kdy notebook odpojím ze sítě, tak v případě doteku pouze touchpadu se chová o něco méně zmateně, ale přesto nemohu říci, že by mě kurzor poslouchal… Ale když se opět opřu dlaní, vše bez nejmenších problémů … je to opravdu zajímavé. A k tomu, jestli to nějak řešit – popravdě mě moc nenapadá, jakým způsobem by to mohlo probíhat, ale vyloženě proti nejsem, mohli bychom se případně domluvit… Každopádně musím říct, že mě to úplně nežere, poněvadž jak jsem psal, celej život jsem pracoval s myší a i k notebooku mám v plánu si zakoupit bezdrátovou myšku. Problém s touchpadem mě ale taky dost žral, protože přeci jen všude není prostor pro myšku, ale se zjištěním, že je vše vyřešeno opřením dlaně o notebook (díky za to, nevím jestli bych na to přišel… :D ), což mi příjde i přirozené, takže by mi to zas až tak vadit nemuselo. Uvidím jak si zvyknu a jestli to opravdu ona magická dlaň vyřeší v každém případě / poloze … :)

    A co se týče toho „ctrl“, tak nevím no … jako asi takhle, být to na noťasu za pětku, mávnu nad tím rukou … ale že je to u tohohle za 20+ tisíc, navíc chlubícím se superkvalitním zpracováním klávesnice, tak mě to celkem mrzí. Ale zase si říkám, že „ctrl“ není zas až tak používaná klávesa (netroufám si říct, kolikrát ji člověk řekněme za měsíc intenzivní práce použije, ale závratné číslo to nebude…), navíc zrovna tahle klávesa je 2x + když ji stisknu u pravého kraje, není nic poznat … být to u mezerníku / písmene / enteru, neváhám ani chvíli, ale takhle … uvidím. Ještě se poradím se známým, přes kterýho jsem si notebook kupoval a bylo to vše neuvěřitelně rychlé (byť byla dostupnost psaná o 2-3 týdny později) …

  • Koskin 2012-09-10 Zdravím, rád bych se zeptal, jak je to s výdrží baterky po delší době používání?

  • Petr 2012-09-10 edison23:

    Ten problém bude opravdu ve vodivosti a nikoli v touchpadu. Napadlo mě ještě, že tento noťas má kovové šasi, což může být jednou z příčin, proč nastala tahle chyba … Když mám noťas na stole a dotýkám se jen prstem touchpadu, skáče všude možně … stačí se pouze dotknout třeba jen polštářkem malíčku druhé ruky kdekoli na konstrukci a kurzor je v klidu. Nakonec, když noťas takhle „uzemním“, s touchpadem se mi pracuje velmi dobře, ani kliky levým/pravým tlačítkem nevyvolávají nechtěné pohyby, naprosto bez problémů … A téhle verzi hraje jasně do karet taky napájení, se kterým se problém jen zhorší jak jste psal… Nevím, co by mohlo být řešením a jestli to má vůbec cenu… Popravdě v tomhle případě se na to chování dá jakž takž zvyknout, alespoň v mém případě. A co se týče vrácení peněz, mám podobný problém jako vy v tom, že snad žádný notebook nevyhovuje mým požadavkům v téhle cenové kategorii…

  • edison23 2012-09-11 Koskin: no, zatim nejsem schopen rict, protoze notebook pouzivam doma a tudiz jej mam porad zapojeny do site. Poreferuji, az mi zacne skola a ja jej budu vic nosit a pouzivat mimo dosah site.

    Petr: rekl bych, ze problem bude v tom, ze vyrobce zrejme neodhadl, ze se kovove chasis chova jinak nez plastove. Plastaky tyhle problemy nemivaji, co jsem tak koukal. Kazdopadne take nutno podotknout, ze to je tim, ze to neni touchpad Synaptics – u tech si nikdy nikdo na podobny problem, aspon co ja vim, nestezoval, navic jejich chovani lze velmi dobre ovlivnovat kvalitnimi drivery, ktere se k nim (aspon vetsinou) dodavaji.
    Takze jo, taky uz jsem si jakz takz zvyknul, notebook bych stejne nemenil, protoze je to asi jediny, ktery odpovida mym pozadavkum, procez asi nema moc cenu to nejak resit.. pochybuju, ze by asus byl ochoten poskytnout nejakou podporu v tomhle. Stejne jim ale planuju napsat, abych z nich aspon vyrazil nejakou odpoved.

  • Petr 2012-09-11 edison23

    To jsme dva, taky jim plánuju napsat, jestli by mi byli schopni vysvětlit, jak je možnej takovej nedostatek u notebooku v téhle cenové kategorii … Akorát mě zaráží, že jsem na tenhle problém nenarazil u jiných recenzí, ať už českých nebo třeba na notebookcheck.net, kde většinou ty noťasy prozkoumaj do posledního šroubku… Třeba se ještě nakonec dozvíme, že to je kusová chyba … xD Jinak bych notebook taky neměnil, jsem opravdu spokojen … displej kvalitní, zvuk je bombastickej, provedení parádní, klávesnice luxusní (teda až na to ctrl, na ktery si už ale zvykám xD ), … opravdu bych za podobny peníze nenašel nějakou konkurenci …

  • Libor 2012-09-11 Zdravím chlapi,
    mám v plánu si koupit asi tenhle noťas a tak mám pár dotazů.. Moje požadavky na NT byly takové, že musí mít dobrý LCD (HD+, nebo FHD), protože pracovat se základním rozlišením HD je opravdu na dnešní dobu hrůza, navíc mám rád filmy a ve školy dělám v CADu a Inventoru, občas ve Photoshopu. Dále byla Chiclet klávesnice, a dobré zpracování výhodou. Jediná věc, která mě na N56 vadí je poněkud slabá grafika už asi potřetí přejmenovaná.. Chtěl jsem se zeptat jak je to s jejím výkonem? A taky jsem někde četl, že by měla vyjít nějaká verze s lepší grafikou, nevíte co je na tom pravdy? V zahraničí se prodává verze N56VZ, která má grafiku GT650m, to už je ten výkon někde jinde. Tady jsem něco našel, ale je to nějaká polská verze.
    Dále jsem se chtěl zeptat na konstrukci, jestli se NT nějak neprohýba např, když ho chytnu jednou rukou za roh, nebo jestli se neprohýbá víko displeje atd..
    Byl bych i vděčný za jakékoliv vaše subjektivni informace..

    díky

  • edison23 2012-09-11 Libor: ahoj, tak display je paradni, to musim potvrdit. Ad GPU: no..uz jsem videl i lepsi, to je fakt, ale jako jde to… pravda, treba stalker clear sky sice hraju na nejvyssi detaily ale na nizsi rozliseni (1280×720), abych z toho dostal nejaky slusny bitrate .. ale to neni zrovna hra, na ktere to lze testovat, protoze je velmi spatne optimalizovana, mam pocit. A ja moc nehraju, vyuzivam spis CPU na encoding videa a tak — tady je v ntbk celkem slusna sila. Jinak chasis je velmi kvalitne provedene, display se neprohyba a telo uz vubec ne (je to nejaky dural)
    s tou novou verzi netusim, mozna s novymi windows.. jinak.. asi jsi cetl muj popis touchpadu a zdejsi commenty, ale pozor na nej.. je to fakt dost slusna zavada, pokud je clovek zavisly na touchpadu, tak to znacne snizuje kvalitu notasu.. pokud pouzivas mys, pak si myslim, ze nema chybu (az na tu slabsi GPU no..ale neni tak hrozna, jak rikam..)

  • Libor 2012-09-11 dík za info..
    O tom touchpadu jsem cetl no, to rozhodně zamrzí, přeci jenom je to notas uz za docela velky peníz, tak by taková věc měla být v poho. Jo a zapomnel jsem říct, že budu kupovat nejspíš i5… Nevím jestli bych totiz využil i7. Nebo v čem je to o tolik lepší, že stojí za to si priplatit 3500Kč..

  • edison23 2012-09-11 tak, ma 2x vic jader (4 jadra, 8 threadu), coz realne znamena cca 2x vyssi vykon .. pozna se to, ale jen pokud delas neco narocneho na vypocty, coz zrovna photoshop, CAD a podobne nejsou no.. (i kdyz ten CAD nevim, mam pocit, ze docela zere.. ale nikdy jsem s nim nepracoval..

  • Petr 2012-09-12 Libor:

    Tak co se výdrže týče, můžu ti říct … 100%, práce ve wordu, noťas zaplej asi necelé půl hoďky => 84 % … noťas sem zapl až druhej den za cca 18 hodin, baterie měla 76 % … pak byl asi 10 minut jen zaplej, zkoukl sem film (1 hodina 55 minut) => po filmu 28 % … Teď, když jsem noťas zapl (po 7 hodinách), tak baterie ukazuje 21 %. Jinak co se týče nastavení, tak zvuk filmu byl přesně na polovičce, aktivovanej „battery saving mode“ (jas displeje 4/10 … ale nemám to kvůli baterii, ale spíše očím), wi-fi vyplá …

    Ad chvalita zpracování … musím říct, že šasi jsou kvalitní, nikde nic nevrže, drží tvar … kdybych chtěl být úplně hnidopich, tak najdu nějaky míň přilhající místa např. na rámu okolo displeje, zpravidla u gumových caplíků … ale to to už musím hodně zkoumat a něco takovýho se najde všude …

    Displej … jak už jsem psal dřív, je velmi kvalitní, full hdčko, navíc matnej … akorát sem přišel na jednu maličkost, když jsem se díval na film – že displej malinko problikával, jakoby nepatrně měnil nastavení jasu … ještě zkusím vypozorovat, dřív jsem si toho nevšiml. Snad to nebude HW chyba šitá na reklamaci…

    Grafárna … záleží, na co noťas hlavně chceš … jestli hlavně na hry, ktery chceš hrát na nejvyšší detaily, pak hledej s výkonnější grafárnou. Pokud do školy a na běžny práce, tahle grafárna je bohatě dostačující.

    Procesor … já mám verzi s i5 … rozdíl tam bude nepatrný, i5 má vyšší frekvenci (2,5) oproti i7 (2,3), ale zase polovinu jader … víceménně souhlasím s edisonem co psal… A jestli můžu říct za sebe, já šel do té verze s i5 hlavně kvůli ceně a taky tomu, že HDD má v této verzi 7 200 otáček za min. zatímco s i7 má 5 400 … a s tím mám zkušenost, že rozdíl poznat skutečně jde.

  • Petr alias matlala 2012-09-17 Tak opět čtu a pořád jsme bez problémů, krom špatně vyparáděného upraveného windows, který šel hned na reinstal. Toughtpad funguje i když je ntb na stole, nedotýkám se ničeho krom špičky prstu toughtpadu a v síti nebo na baterku bez problémů. Jinak mám verzi s i7 a používám ho na filmy a do školy, výdrž ještě uvidím, ale bude to podobné, zítra uvidím, mám od 7 do 18h školu. Šasi je taky pevné, klidně to můžeš chytit a zvednout za roh a neprohne se. Jinak, jak jsem psal výše, BD mechanika šla ven, místo ní do rámečku původní HDD 1TB 5400RPM a místo něj SSD intel 520 180GB. Takže rychlost je parádní. Zatím si můžu stěžovat akorát na to, že asus nedodal hw dokumentaci pro linux, musím mít nové jádro a ovladače třetích stran, je to slátané jak hrom (nešly FN klávesy, subwoofer, drátová síťovka)

  • Petr 2012-09-17 ad touchpad: Tak to je mi tedy záhada … že by šlo o kusovou chybu a narazili jsme na ni zrovna já s edisonem?? Každopádně jsem si na tohle už nějak zvykl a nečiní mi to problémy + mám konečně doma bezdrátovou myš, tak budu používat zejména ji… Pokud by se ale jednalo opravdu o kusovou chybu, tak nevím, či by to nebylo lepší reklamovat … ale zase na druhé straně … nechce se mi podstupovat celej tenhle otravnej proces + teď už budu noťas prakticky pořád potřebovat do školy …

    ad displej: Jinak jak jsem psal dřív s tím ztmavováním, tak kdybyste měli někdo stejný problém a náhodou nevěděli čím to je, tak si ve vlastnostech graf. adaptéru vypněte v napájení „šetření baterie“ … možná to nějakou minutku ušetří, ale mě to neuvěřitelně deptalo u filmů… ;)

  • edison23 2012-09-18 Petr #1 no, s tim linuxem se toho taky trochu bojim, ty ovladace byly vzdycky pain.. vetsinou linux pouzivam proste bez driveru.. zakladni veci jako jas a hlasitost tam snad funguji (doufam??) a zbytek proste ozelim.. protoze na linuxu stejne musim ozelet spoustu veci xD
    Petr #2 heled, ono to s tim touchpadem neni tak jednoduche xD Ja jsem zjistil, ze se to na kazde siti chova jinak… zatim mi to v jedne lokaci blbo a v jedne potvrzene ne.. mel jsem ho jeste asi na trech dlasich kratce, ale tam jsem si jaksi nevzpomnel to nejak resit, protoze, jak rikam, vetsinou mam to zapesti na tom chasis, takze je mi to dost jedno..
    jak jsem psal, mne spis sere velikost toho touchpadu, idiocie driveru a to, ze tlacitka jsou zaroven snimaci plocha.. a to je zamer vyrobce a mame smulu no..

  • Petr 2012-09-19 edison23: velikost touchpadu mi taky občas vadí, že si při psaní pohnu kurzorem a přepisuju něco úplně jinde … ale to zase vím, že na stejnou věc si stěžoval kamoš, co má touchpad poloviční, takže to je na zvyku. Drivery taky nejsou ideální, ale můžeme doufat, že se brzy nějaky objeví. A co se týče tlačítek se snímací plochou, tak já za sebe musím říct, že mi to nedělá vůbec žádný problém, při klikání ať už pravým či levým „tlačítkem“ se mi kurzor ani nepohne … tak nevím, jestli to máš třeba citlivější nebo je to taky věc zvyku. Ale celkově spokojenost…

    K výdrži co byl dotaz dříve – dnes ve škole sem ho měl zaplej 3 hodiny a 15 minut a činnosti byly – psaní ve wordu, prohlížení PDF souborů, cca 10 minut na netu … jednou se po delší době ubral ke zhruba 10-ti minutovýmu spánku … a baterie klesla z 97 % (předešlý večer nabito na 100 %) na 48 % … takže si myslím, že při běžných školních činnostech kolem těch 5 hodin vydrží … ;)

  • Petr alias matlala 2012-09-21 Tak včera jsem přeinstalovával ubuntu, akorát je třeba nové jádro aby to běželo bez chyb. Zatím teda akorát nejedou ovladače nvidiácké grafiky=>HDMI, potom drátová síťovka, kterous jsem zatím nepotřeboval ani na widlích. Akorát sjem si teď koupil logitech performance mx, výborná myš, jen ubuntu má problémy s tím unifyng příjamčem, je to černé listině a ještě se mi nepovedla rozchodit po restartu do windows a pak ubuntu, zatím jen stav že restarty ubuntu přežije a pak se to musí dělat znova, po tom, co běží windle.
    Ale to je jiná kapitola.

  • Petr alias matlala 2012-09-21 jo a subwoofer vlastně funguje až pod novým jádrem 3.5 od quantal a ta síťovka taky
    potom akorát nejdou furt FN klávesy na regulaci jasu dipleje, ale to lze přes ovládací centrum
    No a taky touchpad se dá nastavit aplikací synaptic z centra aplikací, není to ideální ale dá. A pod ubuntu navíc nejde pravé tlačítko, bere ho jako levé.

  • edison23 2012-09-21 takze abychom to shrnuli, tak je tenhle notebook momentalne na ubuntu zcela nepouzitelny ;) smutne… >__<

  • vosak 2012-09-25 zdravim.. chystam se do nej taky (i7) chci po svem 5 let starem S7110 mit neco skutecne rychlejsiho (plnokrvny 2GHz core 2 duo T7200 mam na tom starym). Ani jsem ho jeste nechtel odepsat, dokonce jsem mu pred skoro rokem poridil 120GB SSD.. Ale v pondeli mi odesel jeden pametovej bank a se 2 GB se v 7kach neda seriozne pracovat… opacu ho.. Stejne je zvlastni, ze se po 5 ti letech dostanu na jen o neco malo nez dvojnasobnej vykon.. Taky me stve, ze prestali do neotesu davat esata (tusite nekdo proc ??) a PCEXPRESS sloty (chapu to u mrnousu, ale do 15" notasu by se snad tahle sachta vesla – na svym starym mam PCexpress spolu s PCMCIA a to je to 14 ka notebook).. ale dost planech reci… Mam jednoduchej dotaz.. z ceho jste nainstalovali tu cistou instalaci WIN7 ?? predpokladam, ze OEM cedeso WIN7 mi ASUS licencni cislo nevezme ?!? Jinak jsem cetl na alze v hodnoceni uzivatelu, ze je k tomu v ramci nejakyho jejich SW cloudove uloziste 32GB.. To by mozna nebylo marny, ne ? Ale pokud udelam tu cistou instalaci W7 asi uz mi ten cloud nebude fungovat, co ?? ale asi stejne nebude odveci si udelat zalozni DVD te jejich instalace, ne ? clovek nikdy nevi… Ale 100pro na nej prehotim ten SSD disk a ten 1TB pujde do ramecku – JO DIKY MOC ZA TY ODKAZY, pujdu samo i do toho ramcku na blueray mechaniku, jen bych bral spis cernej, nez cervenej, ale nenasel jsem :-(.. diky moc za tuhle diskusi.. dost mi pomohla v rozhodovani a ty odkazy na ebay nemaj chybu..

  • vosak 2012-09-25 JInak teda kdyz uz se tu tak vykecavam dneska.. tak musim rict, ze super byla ONSITE zaruka na tom starym siemensu S7110.. mel jsem ji na 3 roky a nechal jsem si za tu dobu vymenit kdeco (displej – odesel delal cary, klavesnici, kdyz mi malej urval klavesnici tak blbe, se uz neska nasadit, sasi, co mi ruplo, kdyz mi spadnul na zem :-).. vzdycky druhej den prijel technik, v kufriku pozadovanej dil.. 15 minut sorubovani a bylo hotovo – AMERIKA.. Dokonce jeden kolega po 2,5 letech reklamoval, ze mu vyblednul displej (klasicky vysvicenej, nizkej kontrast) – nekecali, vymenili.. az sem cumel.. :-).. Skoda, ze Asus v CR onsite servis neposkytuje (ptal jsem se na to pred pul rokem primo jejich technika – fakt neposkytuje).. oto vic jsem cumel, ze CZech computer (kupuju to od nich, maj ho ted nejlevnejsi) k tomu prodava VLASTNI prodlouzeni zaruky (podle infolinky az na 5 let kazdej rok navic za 1100Kc (za ty 3300Kc pujdu do tech 5ti let – pokud nekecali).. zitra ma dorazit na smichovskou pobocku.. tak uz sem natesenej a zvedavej na ten oslnivej vykon ivy bridge (cetl jsem nekde, ze vyrobu tech 3D tranzistoru Intel jeste nema uplne odladenou a obcas jim utece vadnej kus CPU, tak doufam, ze nebudu stastny vyherce :-)

  • edison23 2012-09-26 vosak: Abych ti odpovedel na otazku tykajici se instalace – muzes si normalne stahnout instalacni ISO soubor ke stejne verzi windows, kterou jsi k tomu dostal, hodit si to na DVD a nainstalovat, pak tomu akorat nacpes cislo, ktere mas nalepe zespoda na ntbk a melo by ho to normalne vzit a byt to 100% legalni :)
    Jinak jsem rad, ze ti zdejsi diskuse pomohla, velmi me potesilo, ze se tu pod mym clankem takova rozvinula, protoze presne s tim zamerem jsem ten clanek psal.

    Pro ostatni, co se tyce vydrze baterie, sliboval jsem tu nejake udaje, ale jeste porad se mi je nepodarilo nashromazdit, protoze obvykle byvam v mistnostech se zasuvkami xD ale zatim to vypada podle castecneho vybiti, ze by ntbk mel pri velmi uspornem pouzivani (battery saving mode, display vypnuty cca 40 % casu pouzivani) vydrzet cca 4-5 hodin (kancelarska prace). Pri trochu intensivnejsim pouzivani se to, hadam, snizi tak o hodinku maximalne. Sledovani videa mi tusim vydrzel asi 3.5 hodiny, ale za to bych notas do ohne nedal, uz si to moc nepamatuju.

  • vosak 2012-09-26 Tak jsem ho mel obejdnany u Czech Comp. a vysplouchli me.. Takze jen predam referenci o jejich nesolidnosti.. objednaval jsem ho predevcirem – v pondeli, byl dostupny, dokonce u nich na Hajich ho slibovali do druheho dne.. nechal jsem s ho poslat na smichov at to nemam daleko (s dodanim dneska (streda)).. vcera na to koukam znovu, opet odstupny, dokonce ten samy den k mani na Hajich… dneska kdy jsem ho mel mit k odberu najednou tvrdi, ze notebook je uplne nedostupny… a v alze je o 1500Kc drazsi :-(((, ted mi na infolince tvrdi, ze to nekdo „asi“ objednal predemnou, ale jeste vcera (den po mem objednani byl dostupny) docela me to stve.. bud ten muj kus proste dali nekomu jinemu… nebo maj v systemu nebetycny bordel :-(((

  • edison23 2012-09-26 aha, tak to je od nich dost nepekne.. no, ja ho kupoval na alze.. tusim, ze v te dobe byly na obou priblizne stejne drahe..

  • luděk 2012-09-26 Z jakého materiálu je vyrobený ten bílí kryt v okolý klávesnice na područkách?????, A jak dabře se tento notebook chladí prosím napiště teploty procesoru, a kolik má nádechu sánní vzduchu????? Děkuji, hezký den

  • vosak 2012-09-26 takze beru zpet.. CZC mi po dopoledni studene sprse volali nekdy az v 16 hod odpoledne (asi tam maji fakt velkej bordel, ze to trvalo pul dne to zjistit), „ze se spletli“ a ze mi dneska dorazi podle objednavky.. Vystal jsem si asi hodinovou frontu na Smichovske pobocce a nyni jsem stastnym majitelem.. Dokonce k tomu CZC prodava prodlouzenou zaruku (formou pojisteni !?!) kryjici zavadu v rozsahu zaruky vyrobce koupil jsem si prolouzeni celkem na 5 let za 3327Kc s dani, coz si myslim, ze je luxusni cena – mam tedy celkem 5ti letou zaruku (2 roky od vyrobce + 3 roky formou pojisteni).. Cetl jsem pojistne podminky (delam ve financich, tak si troufam rict, ze tomu rozumim) a jsou napsane slusne, zadnou lumparnu jsem v nich neobjevil..
    Ten touchpad je teda drsnej, von normalne klika snad celou tou obrovskou plochou.. Killoval jsem ted programy spoustene po startu (chystam se tam dat ssd disk, tak standartni instalaci na 2. disku, ktery si dam do DVD mozna zachovam) a nasel jsem neco co se jmenuje „pero a dotykove ovladani“ a zrejme mam duvod velikosti touchpadu – je to postaveny zrejme na to, aby se po tom touchapdu cmaralo perem jako na tabletu.. Ujmu se odpovedi Ludkovi a pusobi to kovove, ale nevim.. je to z jednoho kusu a klavesy s toho vystupujou jednotlive, pusbi to elegantne, stejne jako soustredne dirky na zpusob repro okolo obou knofliku pod displejem a podle vseho to z nich skutecne hraje..

  • edison23 2012-09-27 ludek: Vsechny stribrne materialy jsou hlinikove, chasis je tedy kovove a velmi pevne. Tmavy kryt displaye je taky kovovy. Co se tyce teplot, nemam moznost to zmerit, ale i pri vysoke zatezi se ntbk zahriva jen v bezprostredni blizkosti vyfuku, ktery ma tak cca 50 stupnu, rekl bych (mozna i vic, kdyz zatizis CPU i GPU), ale zbytek je fakt jen vlazny..

  • luděk 2012-09-27 Vosak Na co se vztahuje ta prodloužená záruka???

  • vosak 2012-09-27 Podle pojistnych podminek ma rozsah stejny jako zaruka vyrobce.. takze proste kdyz se neco poroucha.. Maj tam vyluky, ze se to nevztahuje na bezne opotrebeni, zavady, ktere nebrani beznemu uzivani a zavady vznikle jinym nez beznym pouzivanim, neuatorizovanym zasahem do zarizeni apod.. (ale tohl bejva napsany i v beznejch zarucnich podminkach vyrobce).. pokud vim, jde to dokoupit nejpozdeji 14 dni po koupi zbozi..

  • luděk 2012-09-28 A jak se má správně dělat udržba notebooku abych si nezrušil záruku myslím jak máv z notebooku vysát prach jenom přes ty vdechy a výdechy?? Nebo můžu odšroubovat kryty???

  • edison23 2012-09-28 ludek: no, nektere kryty jsou uzivatelsky odendatelne, takze ty muzes sundavat bez ztraty zaruky, ale jinak treba klavesnici si musis nechat dat vycistit do servisu (to je u vsech ntbku, ktere maji island-type klavesnice (chiclety) )

  • luděk 2012-09-30 Mám ještě jeden dotaz zajímá mě proč má tento levnější notebook lepší výbavu http://www.czc.cz/asus-n56vm-s3250v-cerna/113468/produkt než tento dražší http://www.czc.cz/asus-n56vm-s3271v-cerna/111062/produkt
    prosím podivejte se na to mě to není vůbec jané proč to tak je ??

    Děkuji

  • Petr 2012-10-03 Tak po necelém měsíci užívání musím napsat nemilou zkušenost, která s největší pravděpodobností skončí reklamací … K již zmíněnému „levému ctrl“, na které jsem si už zvyknul, tak mi začaly dost hlučně cvakat přísmenka „d“, „s“, „w“ a „e“ a dneska mi při psaní najednou vystřelilo tlačítko „d“ … Sice se mi ho tam podařilo vrátit, ale při téměř každém stisku v horní polovině tlačítko ze spodu opět vylítne a drží jen v horní polovině (jako by tam byl jeden ze spodních caplíků ulomenej, ale vidět to není). A to jsem toho prosím na tomhle notebooku zatím napsal naprosté minimum a kupřikladu hry, kde bych používal klasické „wsad“ jsem nehrál ani jednou. A to jsou (dle subjektivního pocitu při stisku) na tom tahle tlačítka líp na mé 6 let staré klávesnici logitech za 300 než na tomhle notebooku překračující cenu 20 000 Kč a paradoxně honosící se „velmi kvalitní klávesnicí“ … Tím bych se nechtěl dotknout jiných uživatelů tohohle notebooku, zřejmě se jedná o kusovou chybu, ale já jsem z ní celkem zklamán a jen doufám, že mi bude vyhověno v požadavku „výměna kus za kus“ a dále problém nebude.

  • edison23 2012-10-03 Petr: tak to je nemile.. ale vsiml jsem si, ze ta klavesnice mozna neni tak uzasne kvalitni, jak se tvrdilo (malicko mi povrzava mezernik) .. zatim si ale nemuzu stezovat, pisu velmi hodne, hraju taky docela dost posledni dobou (no, dost.. prumerne to mozna neda ani hodinu denne, ale na me je to hodne xD), a zatim se drzi dobre.. uvidime za 4 roky xD tak preji hodne stesti s reklamaci, pak sem napis sve zazitky xD (btw, doporucuji reklamovat rovnou u asusu, pokud to pujde, ne pres alzu/czc/whatever shop you used…)

  • Petr 2012-10-03 Edison: No já jsem zvědavej, jak proběhne reklamace, protože noťas mám vedenej oficiálně jako služební osoby z rodiny a je to bráno z velkoobchodu, z kterýho nejmenovaná firma běžně bere věcí a věcí a má s nimi skvělé zkušenosti ohledně reklamací (ehm, bylo mi řečeno). Takže to půjde touto cestou a nikoli přímo ASUSu, ale doufám, že nebude problém. Hlavně si přeji tu výměnu kus za kus, tak snad bude klávesnice na výměnu stačit (podle mě by určitě měla…) a neprotáhne se to na moc dlouho. Zkušenost sem určitě napíšu ;)

  • luděk 2012-10-04 Mám ještě jeden dotaz zajímá mě proč má tento levnější notebook lepší výbavu http://www.czc.cz/asus-n56vm-s3250v-cerna/113468/produkt než tento dražší http://www.czc.cz/asus-n56vm-s3271v-cerna/111062/produkt
    prosím podivejte se na to mě to není vůbec jané proč to tak je ??

    Děkuji

  • zdeněk 2012-10-08 zdravím, asi vám budu připadat úplně natvrdlej, ale potřebuju se na něco zeptat. Podle specifikací na Alza.cz má model ASUS N56VM-S4272V Blu-ray mechaniku. Předpokládám že jen pro čtení, ale hlavně – umí to i DVD (popř. CD)? Já fakt nevím, vůbec se v tomto nevyznám, tak díky za radu :-)

  • edison23 2012-10-08 Zdenek: jo jo, vzdycky je to zpetne kompatibilni, potvrzuji, ze mechanika ma dva lasery, z nichz jeden je na BD, druhy na CD/DVD. BD bude asi jen na cteni, jelikoz ale BD nepouzivam vubec a vlastne jsem zadny zapisovatelny nikdy v ruce nemel, tak to nemuzu potvrdit.

  • zdenek 2012-10-09 Super, díky, to sem potřeboval vědět :-)

  • zdeněk 2012-10-09 jo a ještě (když už se o tom bavíme) umí zapisovat DVD dvouvrstvě?

  • edison23 2012-10-09 zdenek: Nemam nejmensi tuseni xD

  • zdeněk 2012-10-09 Teď jsem se díval na Asus stránky a ve specifikacích u N56VM ohledně mechaniky je psaný:
    Blu-Ray DVD Combo
    Super-Multi DVD
    Blu-ray mechanika

    Tož jakej je mezi tím rozdíl?

  • edison23 2012-10-10 BD combo je, ze umi jak DVD, tak BD
    Super-multi je, ze umi DVD
    BD mechanika je proste pro BD

  • zdeněk 2012-10-10 jasný, na alze jak sem už psal je uvedený Blu-Ray, ale odpověděli mi, že je tam Combo mechanika

  • edison23 2012-10-10 tak jasne, ze tam nebudou davat BD mechaniku, ktera neumi DVD/CD xD to by bylo prinejmensim divny, lol

  • Petr 2012-10-16 Takže prodejce mě odkázal na výrobce, že oni reklamace nezprostředkovávají … nakonec tedy vše půjde rovnou přes ASUS, již jsem vyplnil reklamační formulář, popsal tam závady (ona tlačítka a napsal jsem tam i „nepouživatelný touchpad při připojení notebooku do sítě“, tak jsem zvědavej, jak si s tím poradí). Odepsali mi, že se jedná o hardwarové poškození a pro notebook pošlou DPD (zdarma pokud nenaznají, že jsem porušil reklamační podmínky). DPD si pro notebook má přijet zítra, tak jsem zvědavej, jak se dlouho noťas v ASUSu zdrží. Určitě sem napíšu další info, copak s tím provedli. Jestli se budou zabývat i tím touchpadem, vidím to na výměnu kus za kus, jinak asi „jen“ výměna celé klávesnice, těžko říct.

  • zdeněk 2012-11-03 tak teď na Alze píšou u modelu N56VM-S4272V že „prodej skončil“. To už se jako nevyrábí nebo ho jen Alza vyřadila z nabídky?

  • edison23 2012-11-03 no.. to je zajimave – na czc.cz je to to same.. tak asi se prestal dodavat.. lol, to jsem zvedavy, co nastoupi misto nej.. ze by nejaky model s lepsim touchpadam? xD (no, i dont believe that – tyhle touchpady uz pouziva i lenovo… kokoti jsou to vsichni) … rozhodne je to podezrele xD

  • Petr 2012-11-04 Zdeněk, Edison23: notebooky N56VM už nejsou nikde k sehnání, ani na ofic. shopu ASUSu … někde jsem však četl, že jde o velmi úspěšnou sérii a jejich prodej opravdu jede a tak ASUS z toho chce vyždímat ještě víc a využije příchodu Windows 8 … nejspíš tu serii N56VM nechají víceméně při starym, možná s nějakym menším hardwarovym vylepšením (přeci jen co by měnili na úspěšné sérii), ale hlavně jej začnou prodávat s novým operačním systémem, kterej by mohl prodeje táhnout ještě víc. Samozřejmě taky očekávám nové označení řady a prezentaci jakožto „nového typu“, ale v podstatě to bude to stejné, můj názor ;)

    Jinak edisone, ohledně mé reklamace … když už sem píšu, tak zmíním i tohle … jak jsem psal, nakonec jsem NB reklamoval přímo u ASUSu, ale zatím se stále nachází u nich v service. Datum doručení bylo 19. října, takže to budou 3 týdny … status opravy byl až do minulého čtvrtka „Waiting, waiting for Material/Spare Parts“ … od čtvrtka byl však stav „aktualizován“ na: „Product repair is in progress.-[WB1] Wait for Material/Spare Parts“ … na jedné straně jsem trochu zklamán z přístupu, přeci jen bych ten notebook celkem potřeboval, ale na straně druhé jsem si nedělal iluze a situaci, že než vůbec tu krabicu otevřeou a na noťas se podívají, uplyne minimálně 14 dní, to jsem čekal … tak uvidím, do 30 dnů jsou ze zákona povinni produkt vrátit opravený (nebo nový). Jsem taky moc zvědavej, jakpak se vypořádají s tím poskakujícím touchpadem … Na fóru ASUSu jsem to psal + s pár uživateli a nikomu to nedělalo a bylo mi řečeno, že pokud to nejde ovlivnit nastavením, že jednoznačně nemám váhat s reklamací. A to mi to bylo řečeno asi týden poté, co jsem noťas odeslal do servisu … takže děkuji bohu, že jsem „problémový touchpad“ uvedl v reklamačním formuláři na prvním místě, vypadaná tlačítka (kterými se zabývat musí :)) až jako „důvod č. 2“ … Určitě dám vědět, jak to dopadlo, ale asi to bude ještě těch 14 dní chtít ;)

  • Petr 2012-11-12 Tak zdravím, dnes se mi konečně ozval servis ASUSu a to s poměrně nemilou zprávou – notebook se opravit nedá, poněvadž nová klávesnice není k dispozici a tak mi vystaví dobropis … a jsem bez notebooku. NB ovšem potřebuju, a tak začíná opět to – „vybrat ten nejlepší“ (až se mi dělá husí kůže o výrazu nejlepší). Požadavky zůstaly stejné – full hdčko, pokud možno matné!!!, kvalitní chasis, grafárna/procák/ramky na slušné úrovni, vděčný bych byl i za podsvícenou klávesnici … a to vše v cenové kategorii do 20-22 tisíc korun. Nemáte nějaké nápady??? Nabízí se např. http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cerna/116929/produkt , ale jde v podstatě o stejný typ akorát s novým OS a krapet lepší grafárnou, ale popravdě, nevím nevím, jestli bych měl odvahu jít do toho samého … přeci jen když jsem viděl vystřelené klávesy a ty umělohmotny cosi na čem jsou zachyceny, tak tu chuť nemám, ne u noťasu za takovy prachy. Co vy na to? Budu vděčnej za každej tip ;)

  • edison23 2012-11-12 Petr: no, clovece.. nechtel bych bejt v tvy kuzi.. momentalne to „nejlepsi“ stoji tak za hovno, ze fakt nevim, co ti poradit.. nemam ted ani cas se probirat temi eshopy, ale mam pocit, ze je to porad stejne.. jedine, co ti muzu poradit – http://goo.gl/5bD8r (a podobne xD)
    jestli neco zajimaveho najdes, pochlub se, at ostatni taky vi :) (ale mam o tom sve pochybnosti; mozna, kdybys vybiral na zahranicnich trzich.. ten cesky je, mam pocit, priserne omezeny)

  • Petr 2012-11-12 No co jsem procházel eshopy, tak matné 15,6 full hdčko je u noťasů kolem 40 litrů a víc, ten odkaz co jsem posílal je jediný v cenové kategorii do 28 tisíc … příjde na 22 … ale jak jsem psal, je to v podstatě přesně ten samý, co jsem měl (až na OS … místo 7 winy 8 … a grafárna místo GT630M tak GT635M) a příjde o 2 tisíce víc… Jenže měl bych jít do toho samého?? Vstoupit dvakrát do téže řeky?? Je fakt, že co jsem projížděl noťasy ASUS, tak ty klávesnice jsou téměř na všech modelech stejné, jako jsem měl na N56VM … a nikdy jsem neslyšel nic o poruchovosti klávesnic, tak to mohla být úplná náhoda… Další ten touchpad, mně dělal při připojení do sítě pěknej bordel, tobě říkáš taky podobnej problém … pak jsem u dvou lidí slyšel, že jim to nedělalo … jak by na tom byl tenhle?? Těžko říct … opravdu nevím, jestli to riskovat. Jestli raději neslevit z toho matného displeje (jak já ty matny displeje miluju!!! xD ) a jít třeba do MSI ( http://www.czc.cz/msi-ge60-0nc-291cz/117604/produkt ). Fakt nevím, to bude ještě rozhodování … Mně ten N56VM padl do oka, v podstatě vše dle mého gusta … jen od začátku, bohužel, samej problém (začalo to membránkou a tím nečistým stiskem levého ctrl, dále objev nesnesitelného kurzoru při zmíněných podmínkách, poté se k tomu přidalo křupání tlačítek D, S, A, E … a skončilo to úplným vycvaknutím „D“ a „L ctrl“ … opravdu nevím, je to fakt těžky.

  • Petr 2012-11-13 Edisone, můžu se zeptat, jak u tebe vypadá klávesnice po té době používání, co ho máš?? Já si nemůžu pomoct, ale opět mě to táhne k N56-tce… :/ Byl bych hodně blbej, kdybych do něj opět šel? Nemůžu si pomoct, ale matny full hdčko prostě není k sehnání do 25 tisíc a už i to by bylo moc, já chci max. do těch 21-2 tisíc. A jak se tobě osobně jeví novy Winy 8?? Původně jsem chtěl jednoznačně sedmičky, ale nyní v té situaci, jaké jsem se zřejmě už 8 nevyhnu (kupovat za každou cenu starší model s win7, kor za těch podmínek, co požaduji … to je takřka nemožné). Ale na druhé straně co si tak pročítám o těch osmičkách, tak by nemusely být zas až tak špatné, je to opět na zvyku (nové metro, „absence“ tlačítka start atd.), ale zase jsou postaveny na stejném jádru, jsou podstatně rychlejší než 7, časem by se neměly ani tak zpomalovat jako 7 … Jen doufám, že mají vyřešenou kompatibilitu, abych neměl problémy s různými programy, hrami (četl jsem, že se jaksi projevuje snížený výkon u her oproti 7, ale že je to zřejmě ovladači a vše by se mělo spravit následnými aktualizacemi) … tak si říkám, co jsem komu udělal, že jsem nemohl být již 2 měsíce spokojeným majitelem bezproblémového N56VM?? :D Ale ne, zas tak to nehrotím, jsou samozřejmě daleko horší věci a … třeba si jednou řeknu, že to nakonec bylo k něčemu dobré (ač tomu momentálně nevěřím :D)

  • edison23 2012-11-14 Petr: no, ja musim rict, ze zatim jako slape dobre. Kdybych to tohohle notasu mel jit znova, tak se budu velmi rozmyslet kvuli tomu touchpadu, ktery me i po 3 mesicich pouzivani porad vytaci (hlavně ty drivery), protoze proste nemam moznost pouzivat mys, a i kdyz ji mam, tak me to nebavi a je to pro me moc prace… co do klavesnice, tak ta mi zatim funguje dobre. Rekl bych, ze casem bude mozna trochu min „pevna“ (tedy jakoze klavesy budou krapet volnejsi), ale zatim tam nevidim abolutne zadnej problem a dokonce i ten vrzajici mezernik (ano, vrzal mi mezernik) se uz spravil a funguje naprosto normalne. Podle meho jsi tedy mel kusove spatny vyrobek, snad se to podruhe nestane (doufam, ze nejsem ja jediny s dobrou klavesnici tehle serky xDD)
    Takze pokud ti vyhovoval predtim, myslim, ze neni az tak spatny napad jit do nej znova (ve svetle toho, co je dneska za alternativy). Problem je v tom, ze se uz nedodava xD (jen ty mene vybavene verze, do kterych bych treba ja uz nesel, ale pokud to tobe nevadi…) Nevim no, na tohle neexistuje spravna rada… a hlavne, cokoliv ti poradim muze byt spatne. Good luck

  • Petr 2012-11-14 edison23: No ony „nabušenější“ verze příjdou, neboj ;) (údajně na přelomu listopadu/prosince má přijít s grafárnou GT 650M) … Jinak ten, co jsem sem dával za odkaz ( http://www.czc.cz/asus-n56vj-s4074h-cerna/116929/produkt ), tak je úplně stejnej, jako co jsem měl, akorát má lepší grafárnu a OS … já předtím neměl čtyřjádro ;) . Ale nevím no, přesně jak říkáš, žádná rada není dost dobrá a rozhodne až štěstí na kus, protože třeba kamoš šel do HPčka, u kterýho každej chválil kvalitu zpracování atd. a za měsíc milej noťas putoval na reklamačku s urvanym kloubem, takže … dneska si člověk nevybere. Ať je to Asus, Acer, Lenovo, HP, ať je to noťas, auto, lednička … dnes se všeho dělá tolik a takovým způsobem, že člověk musí mít opravdu štěstí na kus. Ať si každej říká kdo chce co chce o „renomovaných značkách“, všechno je to na stejny brdo …

  • vosa 2012-11-24 No koukal jsem na to a je to dosk krok zpet (oproti N56V – ten muj stal 24tis a kousek).. design stejnej, ale CPU jen dvoujadro, pameti jen GB (oproti osmi), mecjanika DVD (oproti blueray), HDD 750GB oproti 1000GB…
    Jinak doplnim, ze ja jsem s notebookem maximalne spokojenej, po 2 mesicich pouzivani klavesnice super a ani s toucpadem nemam nejmensi problem.. rekace standartni (klikani prstem a vyceprstova gesta jsem vypnul) jedine, co je zvlastni, ze pri kliknuti tlacitkem „klika“ cela plocha touchapdu, ale nepozoruju, ze by to tim nejak zhorsovalo jakkoli jeho funkci.. Jednoznacne doporucuju u notebooku teto vykonove tridy SSD (nebo alespon hybridni – Seagate XT) disk.. odpich se sakra videt.. ty velky, ale pomaly 5400 otackovy disky, co vyrobci ted „serou“ i do vykonnejch notebooku je absolutni zhuverilost.. hrozne to sejme vykon.. praci zdar

  • edison23 2012-11-24 no, mne zase ty magneticke HDD tolik nevadi, protoze to, ze se pocitac zapina minutu a pul me opravdu netrapi, kdyz ho restartuju jednou za tyden, a beh programu mi zas taaak hrozne pomaly neprijde (jakoze..staci mi).. ale porad jsem si nezvyknul na ten prisernej touchpad… :/

  • zdeněk 2012-11-26 Teď jsem objevil zajímavou alternativu – ASUS S56CM-XX130H (http://www.alza.cz/asus-s56cm-xx130h-black-d363985.htm) za 18k myslím dobrý, spadá dokonce do kategorie ultrabooků a to má DVD a numerickou kl. Kdyby prodávali lepší konfigurace tak do těch 22-23k s full-hd matným displayem, vyšším výkonem a lepší výdrží, bylo by to super ;-)

  • edison23 2012-11-26 zdenek: Heh, to mi prijde jako nepouzitelny kram xD
    Rozlišení: 1366 x 768 bodů
    Operační paměť: 4 GB
    2x USB 2.0 + 1x USB 3.0 = celkem 3 usb, to je sakra malo…
    ale proti gustu xD

  • zdeněk 2012-11-26 však právě, kdyby udělali dražší lepší verzi…

  • Petr 2012-11-27 vosa: Já měl i ten N56VM dvoujádro, paměť 6 giga, … prostě naprosto stejnej, jako je ten N56VJ, co jsem posílal. Jediné, co je tam jiné, tak ten OS a grafická karta (GT635M místo 630M) … VM mě přišel na 19 990, tenhle stojí o dva tisíce víc … asi do něj půjdu. Zřejmě jsem měl smůlu na kus ohledně klávesky, snad to bude tentokrát lepší. Jinak byl perfektní a konfigurace mi plnohodnotně stačila (co se zde bavíte o HDD, já preferuji raději 750 giga a 7 200 otáček než terra a 5 400 otáček (možná i proto, že mám doma dva externí HDD s kapacitou celkem 4 terra).

    zdeněk: lepší verzi … jestli chceš nabušeny full hdčko v ultrabooku, tak budeš muset jít do zenbooku za 40 klacků, jestli ti nevadí rozměry a budeš požadovat výkon, jdi do N56, tam to máš vše za přijatelnou cenu … jestli chceš ultrabook kolem dvacky, smiř se s tím, že v současnosti bude výkonově na úrovni klasik noťasů kolem 12-15 litrů ;) vše je to o kompromisech

  • zdeněk 2013-01-06 tož já nevím, stále hledám něco kloudnýho tak do 20 litrů a nemůžu nic najít. nevíte někdo o nějakým?

  • edison23 2013-01-06 tak do 20k a kloudnyho.. to nevim no, zalezi na tom, co chces.. ale tak treba tohle http://goo.gl/jjR3J je relativne slusnej stroj, pokud ti nevadi dell a prikoupis si RAMky..

  • zdeněk 2013-01-10 já to myslel tak, že co nejlepšího se dá do těch dvaceti koupit… já se v tom totiž moc nevyznám :D Ten Dell, no nevypadá špatně, ale byl bych rád za numerickou klávesnicu

  • zdeněk 2013-01-23 hele, teď jsem našel tento: http://www.alza.cz/asus-n56vz-s4380h-d380348.htm#popis Docela se mi líbí a jelikož mám dneska svátek :-) dostal jsem od alzy 5% slevu :D (byl by za 19 950,-) co myslíte?

  • edison23 2013-01-24 zdenek: jo, to vypada docela dobre, kolik ma RAM pameti? na alze to jaksi zapomneli napsat..

  • zdeněk 2013-01-25 4GB DDR3 1600Mhz (nějak to tu blbne, píšu to už potřetí a když napíšu to stejný hlásí to že to našlo duplicitní příspěvek…)

  • zdeněk 2013-02-28 no, tak jsem si ho koupil a paráda. ten displej, klávesnice… i touchpad funguje bez problému. akorát uvažuju že si koupím ještě nějakou tu ramku, takže bych se chtěl zeptat, co doporučíte? 8-)

  • milan 2013-04-11 Po asi mesici vybirani notebooku jsem se stal stastnym majitelem N56VZ-S4382H, zatim uplna spokojenost. Nevim ale co na obcasne lupnuti v repro. Poradite nekdo. Skoda ze tu debata trosku usnula.

  • zdeněk 2013-04-11 tak s tím lupáním mám taky problém, takže to asi nebude vada kusu… :D

  • edison23 2013-05-03 tak s temi ramkami neporadim, ale proste doporucuji zajit do servisu / alzy / czc a rict jim, ze chces ramku pro ten a ten notas.. oni to najdou
    s lupanim v repro moc problem nemam, i kdyz ano, posledni dobou jsem si neceho takoveho vsiml taky.. ale jen velmi sporadicky, takze to moc neresim.. a i kdybych to chtel resit, tak stejne nevim jak xD

  • zdeněk 2013-05-04 a ještě mi docela vadí (jsem tak trochu detailista), že když mám připojený subwoofer a je v místnosti úplný ticho (krom noťasu samozřejmě), tak při určitých procesech jde slyšet takový hrčení. Děje se to například když scrolluji webovou stránku, nebo když se prostě jen něco hejbe. Není to nic závažnýho, ale dost mě to občas deptá :D

  • anoli 2014-01-06 Může mi prosím někdo poradit s problemem Touchpad.Mam tento malý notebook:
    ASUS Eee PC X101CH-RED018S
    preinstaloval se jiny OS z win 7 starter na win7 profesional.
    Stahla jsem nejake ovladace. po restartu mi piše :
    Chybí ovladač Touchpad.Klavesova zkratka spinace TouchPad je neplatna.Nainstalujte ovladač TouchPad.

    Nevím jak resit tento problem.Nevím kde mam opravit nejakou klavesovou zkratku.

    prosííííím o pomoc.

  • edison23 2014-02-10 @anoli: promin, s timhle ti asi fakt neporadim, asus eee jsem nikdy nemel.. zkus nejaka fora, napriklad http://windowsforum.com/

  • láronzo 2014-04-23 PŘEHŘÍVÁ SE MI ! :(

    Nejlepší možná chladící stanice?
    Nemůžu najít něco, co by chladilo přímo tu hlavni krizovou partii na levé straně ntb.

    Díky za tipy

  • edison23 2014-05-16 Co s nim prosim te delas, ze se ti prehriva? Protoze zrovna tenhle notebook (vubec vetsi asusy obecne) ma chlazeni uplne v pohode… kazdopadne to je mozna kusova vada, hele. Zkus zmerit teploty povrchu, muzem to kdyztak porovnat, pak uvidis, jestli to je na reklamaci nebo ne…
    Omlouvam se za pozdni odpoved.

  • Petr 2014-11-26 Tak po asi 1.5 roce opět přispívám.
    K tomu přehřívání:
    Po roce a 2 měsících jsem měl notes doma rozdělaný a měnil teplovodivou pastu, protože z ní byl prášek!
    NTB používám denně ve škole i na úkoly, takže se dá říct kolem 10h/den.

  • edison23 2015-03-05 tak s prehrivanim problem nastesti nemam.. zatim vsechno vevnitr relativne drzi asi (vcetne HDD)